Ghid pentru diferite tipuri de tesaturi.
Textilele se refera la materialele fabricate din fibre, fire subtiri sau filamente care pot fi naturale, sintetice sau combinate. Textilele sunt create prin interconectarea acestor fire in modele specifice rezultand o panza.
Fibrele textile sunt impartite in fibre textile naturale si fibre sintetice sau artificiale. Pe masura ce a avansat procesul tehnologic in industria textila, omul a descoperit o varietate de fibre sintetice care sunt un avantaj pentru designerii ce cauta diferite caracteristici in textilele pe care le folosesc pentru a-si realiza creatiile.
Principalele textile din fibre naturale sunt bumbacul, matasea, denimul, canepa, inul, catifeaua, lana, pielea, iar textilele sintetice includ nailon, polyester, acetat, acrylic, fleece, rayon, spandex.
Cele mai importante criterii pentru tesaturile de calitate sunt:
- Greutatea sau namarul de fire – aceasta se refera la numarul de fire pe centimetru al unei tesaturi si denota cat de strans sau de slab va fi tesutul. Cu cat greutatea este mai mare cu atat calitatea este mai buna;
- Balanta firelor – la o tesatura de calitate balanta firelor de pe orizontala este una egala cu cea a firelor de pe verticala.
- Stratul – fibrele care sunt tesute pentru a face materialul textile fie sunt dintr-un singur fir, fie sunt combinate in doua sau chiar mai multe fire. Cu cat sunt mai multe fire rasucite intre ele, cu atat rezulta o tesatura mai rezistenta.